​​​​In de zomer van 1988 vond in het openluchttheater Naat Piek te Uden een voorstelling plaats van “Erik of het klein insectenboek” van Godfried Bomans. Bij dit toneelstuk was muziek geschreven en de bezetting diende te bestaan uit een diversiteit aan instrumentalisten. Een aantal van hen vormde later een ensemble, dat zich aanvankelijk vooral bezig hield met barokmuziek

Alveare werd dus opgericht als klein barokensemble en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig kamerorkest.

De vaste bezetting bestaat uit een dertigtal musici (strijkers, blazers en klavecinist/organist), samengesteld uit amateur- en beroepsmusici uit de wijdere omgeving, de regio’s Den Bosch – Tilburg – Eindhoven – Helmond. De opzet is een ‘kern-ensemble’, waaraan zo nodig een of meerdere instrumentalisten worden toegevoegd, afhankelijk van de gewenste bezetting. Op dit ‘aan- en afvliegen’ van de musici duidt de naam Alveare, wat in het Italiaans ‘bijenkorf’ betekent.

Hoewel het repertoire over het algemeen genomen alle stijlperioden kan omvatten, ligt de nadruk op de ​muziek vanaf de Barok tot en met de Romantiek. Maar ook later gedateerde werken worden regelmatig uitgevoerd. Vaak werkt het orkest samen met (dikwijls jongere) solisten, die op die manier mogelijkheid geboden krijgen om podiumervaring met orkest op te doen. Ook verleent het orkest regelmatig medewerking aan koorbegeleidingen en voert het jaarlijks, samen met het Philips’ Philharmonisch Koor Eindhoven de Matthaus Passion uit.