Soliste

foto: VVV Zeeland

Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck. In juni 2011 doet ze succesvol auditie voor de talentenklas van de Muzelinck. Vanaf schooljaar 2013/2014 is ze externe leerling op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool.                                 

Sinds september 2014 speelt Iris in het Atheneum Kamerorkest. Iris heeft twee jaar lang met de talentvolle celliste Emma van Schadewijk (2003) het Duo Decivo gevormd (Duo Emma Cello Iris Viool Oss). Ze winnen de Talentenjacht 2013 van het Concertgebouw.

Iris heeft gespeeld in het jeugdorkest van het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch, als concertmeester in het jeugdorkest van het Regionaal Symfonie Orkest Oss, in het Atheneum Kamerorkest junior, in het ensemble Quartet Queens, in de schoolband van het Mondriaan College en nu nog steeds in het Atheneum Kamerorkest, het strijkorkest van het Koninklijk Conservatorium voor leerlingen in de middelbare schoolleeftijd.

In 2016 is ze het campagnebeeld van het Prinses Christina Concours en in 2017 is ze Ambassadeur regio Zuid 1. In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists. In 2019 speelt ze tijdens Movie Classics at Paradiso de themamuziek uit de film Schindler’s List, waarbij ze begeleid wordt door Lavinia Meijer op harp, Jonge Strijkers en Blazers Nederland en Camerata Amstelveen.

Iris heeft cursussen gevolgd tijdens het Kamermuziek Atelier Delft, bij Stringtime NiederRhein in Goch, de Meisterkurs für Streicher in Kloster Schöntal in Duitsland, in Gilley, Frankrijk en tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen.

In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids. Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij het Prinses Christina Junior Concours, bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours en de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival.

Iris heeft haar VWO-diploma en doet aan trampolinespringen. Ze speelt nu tien jaar viool en studeert ongeveer vier uur per dag. Na haar middelbare schoolopleiding neemt ze nu een tussenjaar om veel viool te kunnen studeren en zo uit te vinden of een leven als violiste bij haar past. Haar viool is een Wolfram Neureither Montpellier 2015 en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).